3D Lenticular Nedir?
3D Lenticular baskı, lenticular lenslerin kullanılarak depth(derinlik) , değişim ve animasyon efektlerinin düz bir zemin üzerinden herhangi ekstra materyale ihtiyaç duymadan algılanabilmesidir.Efekt algısı, farklı bakış açılarına göre lenslerden farklı imaj kesitlerinin yansıması sonucu oluşur. Resimler lenslerin altına yerleştirilerek sol ve sağ gözün birbirinden farklı imajlar görmesi sağlanmıştır. Birden çok imajın beyinde işlenmesi sonucunda tek bir imaj oluşmaktadır. Bu imajlarda kullandığımız efektlere göre 3D, Flip ya da animasyon olarak adlandırılmaktadır.
Aslına bakarsınız Lenticular teknolojisine göz atmak için 1690’lı yıllara kadar geri dönmemiz gerekmektedir. Gois Clair adlı Fransız ressam tual üzerinde farklı açılarda farklı resimler görebileceğini keşfetmişti. Düz bir zemin üzerine dik açılarla birbirine geçmiş iki adet resim çizdi. Bu çizdiği resimleri dikey olarak 90 derecelik açılarla belirli ölçülerde yaptığı resme uygun olarak bölmeye başladı. Bölme işlemi bittikten sonra resmin sağından baktığında farklı bir imaj solundan baktığında ise farklı bir imaj görebiliyordu. Ancak resmin ortasından baktığında ise birbirine karışmış iki resmi görüyordu.
Modern Lenticular teknolojisi 1930’larda modern Lenticular Lenslerin üretilmesi ile başladı. Bu tarihten sonra Lenticular çeşitli alanlarda kullanılmaya başladı. 1940 da Cracker Jack tarafından yapılmış olan 3D Lenticular atıştırma kutusu en etkileyici reklam malzemesi olarak seçildi.
Lenticular baskı tasarımcıların yaratıcılıklarını farklı boyutlara taşıyarak derinlik değişim ve animasyon konusunda birbirinden farklı ürünler oluşturmaktadır.Dijital baskının avantajlarını kullanana Lenticular gözlemciler tarafından ürünlerinin daha fazla dikkat çekici ve ürünün farkındalığını arttırdığını söyleyerek farklılaşmanın bir kolu olduğunu onaylamaktadır.
Modern teknoloji ile lenticular ürünlerin kullanım alanları da bir hayli artmıştır. Profesyonel anlamda bir iş kolu haline dönüşen bu alan çok fazla hassasiyet ve uğraş gerektirdiği için üretim anlamında Türkiye’de yaygınlaşamamıştır. Lenticular lens hakkındaki sorularınız için sıkça sorulan sorular sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.