3D Lenticular baskı, dijital baskı ekipmanlarının ve fiyatlarının azalması ile birlikte daha popüler ve ulaşılabilir bir ürün haline gelmeyi başardı. Piyasa da bir çok paralı 3D Lenticular yazılım ürünleri bulunmaktadır. Ancak bu yazılım ürünlerinden bir çoğu yüksek fiyatlarla satılmasına karşın gerekli işlevleri yerine getirememektedir. Piyasada bulunan bütün lenticular yazılımların amacı birden fazla resimi kombine ederek baskıya hazır hale getirmektir.Bu yazımızda lenticular yazılımların hangi prensipte çalıştığını anlatarak lenticular mantığını aktarmaktır.
İnanıyoruzki sizlerinde lenticular baskı ve lenticular tekniğinin prensiblerinin bilinmesinin ne kadar önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Her noktasında olaylara müdahale edebilmek için muhakkak işin derinliklerine inmek gerekmektedir. Bu sayede daha kaliteli ve profesyonel ürünler elde edilebilmektedir.
3D Lenticular Baskı
3D Lentcular baskı prensibi aslında optik görüntü (Binocular disparity) üzerine kuruludur. Bir nesne görüntülenirken sol ve sağ gözün küçük farklılıkla nesneyi gözlemlemesi sonucu bu iki görüntü beyinde işlenerek objelerde derinlik hissi sağlanır. Geleneksel dijital baskılarda sadece sol ve sağ veya aşağı yukarı görüntüleri elde edilebilmektedir. Ancak derinliği sağlayan Z ekseni baskı da elde edilememektedir. Z ekseni için belirli noktalardan farklı çekimlerin elde edilerek baskıya aktarılabilmesi gerekmektedir.
3D Lenticular ve binocular disparity hakkında daha detaylı bilgi için wikipedia’yı inceleyebilirsiniz.
Eğer kendi yazılımınızı yazmak istiyorsanız alttaki algoritma size oldukça yardımcı olacaktır.
N = RRR / RL N = Kullanılacak resim sayısı RRR = Kullanılan baskı makinesinin baskı kalitesi RLN = Lenticular Sayısı Kalan = RPR % RLN Eğer Kalan != 0 kullanıcı doğru sayıda resim girmelidir. ELSE DO N = RRR / RLN Basamak = (Resim eni) / N FOR i = 0 TO (N - 1) FOR j = 1 TO (Basamak - 1) Resim i'den (i + j * N + 1) Çıkarılacak kolon Çıkarılan kolon birleştirilecek imajın (i + j * N + 1) kolonuna yerleştirilecektir. j Döngüsü Bitişi iDöngüsü Bitişi DO Bitimi ELSE Bitimi
Kullanılan algoritma kolayca her programlama diline adapte edilebilmektedir. MatLab resim manipülasyonu konusunda iyi bir programlama dili olduğu için MatLab doğru bir tercih olacaktır.